Waarom opstijgen met een krukje?

Wat gebeurt er nu eigenlijk als je opstapt op je paard zonder krukje?

Als je zonder krukje opstapt gebeuren er een aantal dingen met het paard en met het zadel die soms best heftige gevolgen kunnen hebben.

  • De belasting van de rug van je paard. Op het moment dat jij zonder krukje opstapt trek jij je met je gehele gewicht op aan de rug van je paard. Je kan je misschien wel voorstellen dat de gehele ribbenkast dan naar jou toe getrokken wordt, je moet de ribbenkast eigenlijk zien als deze vorm (). Er lopen spieren vanaf de onderkant van de buik naar de boven kant van de schouder bladen, wat er dus gebeurt als jij aan de bovenkant aan 1 kant gaat hangen is dat de spieren aan de andere kant heel hard moeten werken om de ribbenkast rechtop te houden. Dit beïnvloedt de spieren uiteraard wat dus ook pijn en ongemak kan veroorzaken.
    Als een paard pijn ervaart bij een bepaalde handeling zal hij proberen deze handeling uit de weg te gaan waardoor er dus “gedragsproblemen” kunnen ontstaan.
  • Naast het feit dat het je paard veel schade kan aanrichten doet het ook je zadel niets goeds. Doordat je jezelf optrekt aan zowel de voor- als achterkant van je zadel kan je uiteindelijk je zadel torderen of twisten, wat betekent dat je zadel gedraaid is als een wokkel. Dit heeft natuurlijk ook weer invloed op je paard want het zadel ligt niet meer goed, het paard ervaart hierdoor pijn en ongemak en gaat dus ongemak vertonen.

Tijdens het opstappen zonder krukje ontstaat er dus een piekdruk wanneer je je optrekt aan het zadel, deze druk is minimaal je eigen lichaamsgewicht x2.

Uiteraard is het niet zo dat alle gedragsproblemen tijdens het opstappen of opzadelen hierdoor veroorzaakt worden. Het is dus ook erg belangrijk om je zadel minimaal 1 x per jaar te laten nakijken door een goed opgeleiden zadelpasser die is aangesloten bij de VZTD

Het is dus belangrijk om met krukje op te stappen! Let er wel op dat je krukje ook de juiste hoogte heeft, is jouw paard 1.80 dan heeft een krukje met 1 of 2 trede vaak geen nut. Ook als je paard klein is, is het belangrijk om met een krukje op te stappen!

Tip: https://fb.watch/ebKNH-zSul/