Waar moet je op letten als je een zadelpasser uitkiest?

Je hebt besloten dat je zadel nagekeken moet worden, maar wie bel je dan?

Dit is een veel voorkomende en goede vraag!

Dus waar moet je nou op letten?

  • Is de zadelpasser goed geschoold en volgt hij/zij geregeld bijscholing? Dit kan je zelf natuurlijk niet zo makkelijk checken maar als de zadelpasser aangesloten is bij de VZTD is dit altijd het geval!
  • Luistert de zadelpasser naar je wanneer je belt voor de afspraak? Je vertelt als het goed is waarom je de zadelpasser belt en waarschijnlijk is het zo dat er een reden is waarom je een zadelpasser wilt laten komen. Luister de zadelpasser naar je verhaal en stelt hij/zij vragen?
  • Wordt er gevraagd naar de geschiedenis van je paard (blessures, ziekte of operatie), je zadel (hoe oud is deze, waar is deze gekocht, is deze al eerder nagekeken) en van jezelf (heb jij blessures gehad, heb je nu ergens last van tijdens het rijden).
  • Luistert de zadelpasser naar je paard, kijkt hij/zij naar de reacties die je paard geeft op bepaalde aanrakingen?
  • Onderzoekt hij/zij je paard en wordt er gevoeld hoe de spieren er momenteel aan toe zijn?
  • Maakt hij/zij een template van je paard?
  • Legt hij/zij uit wat hij/zij aan het doen is, voelt of ziet?
  • Wordt er gekeken naar het huidige zadel of moet je meteen een nieuwe kopen?
  • Zijn de spullen die hij/zij gebruikt van goede kwaliteit?
  • Laat de zadelpasser je in alle gangen rijden met het zadel (of verschillende zadels)?

Daarnaast is het heel belangrijk hoe jij je voelt tijdens het hele consult. Voel je je niet fijn bij iemand of heb je geen goed gevoel bij iemand dan moet je dit aangeven en vooral niet doorgaan met het consult.