De invloed van het postuur van de ruiter op het zadelpassen.

Wat het ideale gewicht van de ruiter is voor een paard blijft een gevoelig punt. Hou je 15% van het lichaamsgewicht aan of gaat het toch om de manier van rijden? Maar wat voor invloed heeft het postuur en gewicht van de ruiter nou eigenlijk op het passen van een zadel?

Een zadel moet niet alleen passen op het paard ook op de ruiter, de ruiter moet goed kunnen bewegen en fijn zitten in een zadel. Maar soms is dit lastiger dan je denkt. Een paard met een korte rug maar een ruiter die qua postuur of gewicht een langer zadel nodig heeft.

Wij willen het voor het paard maar ook voor de ruiter goed doen, kies je een kleiner zadel dat voor het paard past maar wat voor de ruiter de klein is zit de ruiter niet lekker. Hierdoor verplaats het gewicht van de ruiter en kan je drukpunten krijgen. Kies je een langer zadel wat voor de ruiter goed is zal deze op de lendenen van het paard liggen en kan deze hier problemen veroorzaken.

Als een ruiter echt te zwaar is kan het zo zijn dat het zadel te ver zakt om de schoft, schouders en wervelkolom. Dit zorgt voor een bewegingsbeperking in het schouder en schoft gebied wat er weer voor zorgt dat het paard de rug niet kan bollen en de buikspieren niet kan aanspannen. Laat dat nou juist zo belangrijk zijn voor het dragen van de ruiter.

Waar moet je dan opletten of hoe kan je er toch voor zorgen dat het voor zowel paard als ruiter fijn is?

Het belangrijkste is dat een ruiter in balans zit, zo zorg je voor een optimale druk verdeling en beperk je het paard niet in zijn beweging.

Voor het bepalen van de zitmaat zijn een aantal dingen van belang/bepalend.

Uiteraard de lengte van het zadel, de inchmaat. Dit bepaalt de lengte van het zadel en de zadelboom.

Daarnaast is de vorm van de boom van belang, een zadel met een ronde boom heeft een kleinere zitmaat. Dit noem je ook wel een zadel met een diepe zit. Hierin kan iemand met een flinker postuur sneller te groot voor zijn in verhouding met een plattere boom. Een plattere boom geeft dus meer zitruimte.

Dan is er nog de breedte van de zitting, als de zitting wat breder is, kan iemand met zitbeenknobbels die breder uit elkaar staan, er beter in zitten. Bij een smaller zadel zal dezelfde persoon misschien wel op de rand of zelfs buiten de rand van het zadel zitten.

De vorm en plaatsing van de kniewrongen heeft ook effect op de zitruimte in het zadel. Een zadel met een groot en doorlopende kniewrong is minder geschikt voor iemand met lange benen of vollere bovenbenen. De kniewrong zal het been dan namelijk naar achter drukken waardoor je niet meer lekker kan zitten.

Als je rekening houdt met de bovenstaande dingen maak je het zadel niet onnodig lang voor het paard. Uiteraard moet een zadel altijd passen op het paard en moet de ruiter altijd in balans zitten. Is dit niet zo, zal het bij het paard altijd ongemak veroorzaken.

Helaas is het in sommige gevallen zo dat het paard het echt niet accepteert dat het zadel langer is dan zijn rug en zal er dus gekeken moeten worden naar een andere oplossing.

Wij kunnen helaas niet toveren en de mogelijkheden zijn niet eindeloos.

Zorg dat je paard gezond is en laat deze regelmatig nakijken, dit geldt ook voor je zadel. Denk aan de gezondheid van je paard en werk aan je eigen lichaam en postuur. Een goede conditie brengt je ook in het paardrijden erg veel voordeel.