De behoefte en rechten van een paard

Wij houden allemaal uiteraard onwijs veel van onze paarden en zullen er alles aan doen om ze zo gelukkig mogelijk te maken. Maar waar moet je dan aan denken en rekening mee houden?

Als we gaan kijken naar de paarden in het wild zijn er een aantal dingen die zij in hun dagelijkse behoefte nodig hebben.

  1. Familie, soortgenoten of bondgenoten
  2. Beweging
  3. Voedsel zoeken (hapje stapje)
  4. Veiligheid
  5. Voorplanten

Punt 1: Het sociale contact in de natuur bestaat vaak uit familie. Paarden leven altijd in groepsverband, er bestaan 2 soorten groepen: 1 een harem, dit is een groep van familie leden met meestal 1 soms 2 hengsten, een aantal merries en hun veulens/ jonge nakomelingen. De leider van deze groep is vaak een oudere merrie, zij is verantwoordelijk voor het vinden van voedsel, drinkwater en een schuilplaats.

Daarnaast heb je de bachelor groep: Dit is een groep jonge hengsten die hun harem hebben verlaten. Zij zoeken elkaar op en vormen dan een groep, zo kunnen ze samen spelen en stoeien. Dit doen ze om fit en sterk te worden om in de toekomst zelf een harem te kunnen vormen met hun eigen merries.

In een wilde groep wordt de hiërarchie bepaalt door beweging, leeftijd en ervaring. Er is dus zeer weinig tot geen geweld nodig.

Een paard heeft het liefste een maatje van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd.

Punt 2 en 3 vallen eigenlijk een beetje samen. Een paard beweegt voornamelijk met als doel het vinden van eten en drinken. Hoeveel dit is hangt af van de grote van het gebiedt waar ze in leven. Het is wel zo dat een paard in het wild de gehele dag beweegt, zelfs tijdens het eten.

Punt 4: het is voor de gezondheid van een paard van groot belang dat hij/zij zich veilig voelt in zijn/haar omgeving. Als dat niet zo is kan het paard onnodig veel stress hebben. Dit heeft veel effect op het interne gestel van het paard en hier kunnen veel problemen door ontstaan. Een paard voelt zich het veiligst in een kudde/groep.

Punt 5: doordat wij onze hengsten vaak castreren vergeten wij nog wel is dat het paard de natuurlijke behoeften heeft om zich voort te planten. Het gebrek hieraan kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard.

Het is voor je paard belangrijk dat je kijkt naar zijn of haar behoefte, verdiep je eens in hoe paarden in het wild leven en met elkaar omgaan en bekijk daarna is hoe jouw paard op dit moment leeft. Komen deze behoefte en leefomstandigheden al aardig overeen of kan je misschien nog wat aanpassen? Je hoeft niet meteen te verhuizen naar een paddock paradise maar kijk eens of je met iets kleins al iets kan verbeteren/aanpassen!