Wat is/bepaalt de zadellengte?

Wat is/bepaalt de zadellengte?

Een zadel heeft een bepaalde lengtemaat, deze maat heet ook wel de inch maat van een zadel. Bij een Engels zadel wordt dit gemeten vanaf de nagel aan de voorkant van het zadel tot aan het midden van de lepel. De inch maat van een zadel is van belang voor zowel het paard als de ruiter. Het geeft de lengte voor de paardenrug en de ruimte voor de zit van de ruiter aan.

Daarnaast hebben we ook nog de vorm van de boom die invloed heeft op de ruimte voor de zit van de ruiter, hierover lees je hier meer https://www.vztd.nl/2022/10/05/de-invloed-van-het-postuur-van-de-ruiter-op-het-zadelpassen/.

Om de lengte van de paardenrug te bepalen houden wij de 18e thoracale wervel aan. Waarom mag het zadel dan niet over die 18e thoracale wervel heen vallen? Omdat na de 18e thoracale wervel de lendenwervels beginnen waar geen ribben meer aan vast zitten. Je zit dan dus regelrecht op de weke delen van het paard, dit zijn onder andere spieren maar ook organen. Maar dit is ook het gebied waar ze het meest kwetsbaar zijn in het wild, dit is een van de plekken waar een roofdier het paard aanvalt.

Er kunnen dus veel problemen ontstaan als het zadel over de 18e rib heen ligt. Maar wat nou als het paard een korte rug heeft maar de ruiter wel een wat grotere inch maat nodig heeft? Soms is het zo dat een paard zo een korte rug heeft dat er een zadel op past met de inch maat van een kind. Hier hebben wij geen standaardantwoord voor. Dit verschilt namelijk per combinatie, een goede houding en zit en de balans van de ruiter is namelijk net zo belangrijk als de pasvorm voor het paard.

Het kan dan een hele zoektocht zijn naar het juiste zadel en moeten er soms concessies gedaan worden. Dit houdt in dat het zadel volgens de richtlijnen toch te lang is, dit doen wij niet zomaar! Het paard moet het hier mee eens zijn, de ruiter en het zadel moeten in balans liggen, het paard moet in goede conditie zijn en regelmatig gecheckt worden door bijvoorbeeld een fysio. Ook is het in dit geval belangrijk dat de zadelpasser geregeld langskomt om te checken of het zadel nog in balans ligt en geen problemen veroorzaakt.

Het deel van de rug waar het zadel ligt