Gemak vs Ondersteuning

Ook voor de ruiter is het belangrijk dat deze met gemak maar ook ondersteuning in een zadel kan zitten.

Een schommelstoel zit lekker maar niet in balans, als iets of iemand deze onder je vandaan zou trekken zou je achterovervallen. Hetzelfde als je eruit omhoog wordt geslingerd en weer neer komt, je valt dan hard terug in de stoel.

Stel je voor dat je op dezelfde manier in een zadel gaat zitten, je benen aan de voorkant over het zadel heen. Je zit misschien wel lekker maar zodra je uit het zadel omhoogkomt en weer neer ploft gaat dit met erg veel kracht. Je hebt geen ondersteuning om goed neer te komen.

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld maar dit is ook wat er gebeurd als je niet lekker in een zadel zit, weinig steun hebt en uit balans wordt gebracht.

Als een zadel niet geschikt is voor een ruiter zal de ruiter altijd gaan zoeken naar de meest comfortabele positie in het zadel. Dit betekent dat het lichaam hard moet werken om de lijn van schouder heup hak in de juiste positie te houden. Hierdoor is de ruiter niet meer in balans en kan deze onnodig schade aanrichten aan zichzelf en het paard.

Voor de ruiter kan dit leiden tot rug, – knie- en heup klachten, een onveilig gevoel in het zadel, het gevoel dat je geen ondersteuning hebt van het zadel, blaasontsteking of zelfs nier infecties.

Voor het paard kan het leiden tot spieratrofie in het lumbale gebied, atrofie langs de wervels, hunters bump, doorgezakt rug, kissing spines en nog veel meer.

Het is dus van belang dat de ruiter goed zit in het zadel en zich er prettig in voelt. Is dat bij jou niet zo? Maak dan een afspraak bij een zadelpasser, gecertificeerde zadelpassers vind je via www.vztd.nl